Värttinä – 29/11

Värttinä – juvelen i kronan för den finska folkmusiken

Med en historia på mer än 30 år har det finska bandet Värttinä krönt den finska folk- och världsmusiken. Bandet, som började som ett barnprojekt i byn Rääkkylä 1983, fick sitt internationella genombrott i och med skivsläppet av albumet ”Oi Dai” 1991.

Värttinäs signum har alltid varit knivskarpa harmonier sjungna av mäktiga damer, för närvarande grundarna Mari Kaasinen med Susan Aho & Karoliina Kantelinen.

Värttinä har precis släppt sitt 13:e studioalbum med titeln ”Viena”. Albumet är inspirerat av en resa gruppen gjorde till Viena – karelska folkloristiska byar i Ryssland, där de hade unika möten med de sista överlevande ”runosångarna” i regionen. Dessa sångare är den sista levande kopplingen till en kultur som är tusen år gammal, och av vilka till exempel Kalevalas folkdiktning tradition föddes. Under sin resa hade även Värttinä anmärkningsvärda naturupplevelser som också fått inspirera albumet. ”Viena” är en hyllning till Värttinäs musikaliska rötter från Vita Karelen (Vienan Karjala).

 

Medverkande i bandet:

Mari Kaasinen – sång, kantele
Susan Aho – sång, dragspel
Karoliina Kantelinen – sång, kantele, övertonsflöjt

 

Konsertinformation

Plats: NOD
Datum: söndag den 29 nov 2015
Tid: kl 16:30
Plats: NOD i Kista
Läs mer om Värttinä