Shatte Randj (Chess) av Ali Ghamsari

Musikföreställningen Shatte Randj (Chess)

Ali Ghamsari, den iranske tarspelaren som gjorde en fantastisk konsert i förra årets festival återkommer nu till Sverige med sin hyllade musikföreställning Shatte Randj (Chess). Musik, teater, dans och animation vävs samman till en vacker, poetisk och filosofisk föreställning. Vi är stolta att kunna presentera Shatte Randj som en del av Kista Världsmusikfestival 2018 under temat ”Kista goes to town”.

På persiska är begreppet Shatte Randj dubbeltydigt och kan betyda både schack och svårigheter man går igenom i livet. Med schackspelet som metafor har Ali Ghamsari gjort en föreställning om kärlek, samexistens och separation. Ghamsari tar upp till ytan det som är tabu i Iran och kritiserar hur man vill tvinga män och kvinnor till isolerade roller.

De fyra konstformerna musik, dans, skådespeleri och animation uttrycker på olika sätt föreställningens grundtema och ger samtidigt åskådaren möjlighet att på sitt eget sätt tolka de grundläggande existentiella frågorna.

Musiken i föreställningen rör sig från klassisk persisk musik över till europeisk klassisk musik med en touch av jazz och blues. Stränginstrumentet tar har rollen som schackspelets dam som ser till att de andra pjäserna kommer i spel.

Föreställningens svarta bonde, som står på näst sista rutan på schackbrädet, berättar om sin livsresa, sitt öde. Att vara eller inte vara är frågan han ställer sig, varför finns vi på denna jord, i detta universum? I slutscenen ställs han inför ett avgörande val. Väljer han kärleken eller att stå som segrare i spelet – och förbli ensam?

Tankarna fortsätter men föreställningen är slut.

Shatte Randj har fått positiva recensioner i Iran men har samtidigt haft en del svårigheter att få visas i vissa städer.

På scen: 10 musiker och 2 skådespelare
Dialogen framförs på persiska
Längd: 75 min utan paus

Konsertinfo

Datum & Tid: Sönd 28 oktober 2018 kl 18:00
Plats: Musikaliska, Nybrokajen
Biljetter: 250 kr/180 kr
Köp biljett

Tillgänglighet: Via Lilla Entrén till höger om huvudentrén finns hiss till foajé och konsertsal. Ring 08-545 703 00 i förväg eller vid ankomst så blir du insläppt av en publikvärd. I Stora salen finns två rullstolsplatser och två reserverade platser för ledsagare. Hörselslinga finns på mittparkett rad 1–10.

Farhang i samarbete med Riksteatern och Länsmusiken i Stockholm