Välkommen till Kista Världsmusikfestival 2019, 19–29 september!

Kista Världsmusikfestival är ett fyrverkeri av musik, färg, konst, dans, kultur och traditioner. Det blir elva dagar av glädje och mångkulturella, konstnärliga möten och konserter.

Sedan 2001 har festivalen varit igång, producerad av Föreningen Farhang, ursprungligen på uppdrag av Kungliga Musikhögskolan. Det är ett fantastiskt samspel mellan olika aktörer som alla strävar efter samma sak: att berika Sveriges musik- och kulturliv. Vi vill bidra till en kärleksfullare, fredligare och gladare värld. Kom!

Festivalen arrangeras av Farhang Förening med stöd av Stockholms Stad, Stockholms läns landsting och Kulturrådet, i samarbete med Riksteatern, Rinkeby-Kistas stadsdelsförvaltning, Kista bibliotek, Svenska Kyrkan Spånga-Kista församling och Kista Galleria.

Med stolthet presenterar vi årets festivalakter av blandad kaliber.

Slagverkskollektivet Yakumbé är startskottet på årets Kista Världsmusikfestival, och framträder med rytmer från världen över vid festivalens invigningsceremoni den 19 september kl. 15–17 på Kista torg och Kista bibliotek.

Homayoun Shajarian är en av världens mest framstående sångare inom klassisk persisk musik. Med sitt imponerande 16-mannaband framträder han med konserten Irane Man (mitt Iran), arrangerad av bröderna Pournazeri, på stora scenen i Konserthuset Stockholm den 22 september kl 18.00 samt en extrainsatt konsert 24 september kl 19.30.

Den 20 september kl. 19.00 framträder Willemark/Knutsson/Öberg Trio i Kista Kyrka. Lena Willemark, Jonas Knutsson och Mats Öberg är tre av den svenska folk- och jazzscenens främsta musiker. Nu turnerar de med det nya albumet Svenska låtar, med unika tolkningar av klassiker av bl.a. Cornelis Vreeswijk och Eva Dahlgren.

Sada Trio håller den klassiska orientaliska musiktraditionen vid liv med nya kompositioner och autentiska orientaliska instrument. Ahmad Al Khatib (oud), Pedram Shahlai (violin) och Feras Sharestan (qanun) är virtuosa musiker med rötter i tre olika delar av Mellanöstern. Den 28 september kl. 19.00 i Kista Kyrka ser vi dem för första gången tillsamman på scen i denna nyskapade trio.

Sjumannabandet Beat Company är en musikalisk smällkaramell med influenser från alla tänkbara håll. Med lika delar improvisation och skandinavisk precision utmanar de världsmusikscenen med innovativa rytmer och genrekombinationer. Vi ser dem framträda på Folkets Husby den 28 september 20.30.

Ulrika Larsen, professionell dansare och pedagog, håller i en dansworkshop i den indiska klassiska tempeldansformen Odissi, den 23 september kl. 18.00–20.00 i Studio Bee.  

I barnföreställningen Mellan rummen (upp till 6 år) utforskar flamencodansaren och koreografen Sofia Castro ämnet rum/platser i samspel med barnens egna tankar och idéer, ackompanjerad av kontrabas och sång. Kista bibliotek den 24 september, 10.15 och 13.00.

Den musikaliska miljöföreställningen Havsfrun (4–7 år) tar upp teman om flykt, mod och medmänsklighet. En flicka hittar en låda som kämpat sig fram genom vågorna. Vem är där inne? Kommer hon kunna hjälpa? Kista bibliotek den 26 september, 10.15 och 13.00.

I Kista bibliotek ser vi även glädjespridarna i Xylofonorkestern, den 27 september kl. 12.00.

Den interaktiva barnföreställningen Draupadis eld (5–9 år) gestaltar delar av det stora indiska eposet Mahbharata med indisk klassisk musik, berättande, mim och dans. Kyrkogårdsvägen 2, Huddinge, 29 september 14.00.

Varmt välkommen!